Hvor mange dager skal jeg vente med å gjøre de vanlige aktivitetene mine?

Bandasje: 24h
Illustration föreställandes när ett bandage tas av en patient.

Etter 24 timer er det på tide å fjerne bandasjen over donasjonsområdet. Hvis det sitter på lenger enn 24 timer, er det fare for infeksjon.

Sove: 2 dager
Illustration på en sovande i sittande position patient.

Du kan begynne å sove som vanlig 2 dager etter hårtransplantasjonen. Nå har hårsekkene vokst godt, og du trenger ikke å bekymre deg for å forårsake skade når du sover. Les mer om hvordan du sover første gang etter inngrepet

Vask: 3 dager
Illustration föreställandes ett duschmunstycke.

72 timer etter hårtransplantasjonen din skal du begynne å vaske det nylig transplanterte håret med lunkent vann. Etter 4 dager kan du begynne å vaske håret med en mild sjampo.

Lue og caps: 5 dager

Du kan begynne å bruke lue og caps 5 dager etter hårtransplantasjonen, men kun i kortere perioder.

Styling-produkter: 14 dager
Illustration föreställande en man som tittar i spegel och håller sitt hår med en hand.

Etter 14 dager har legningsprosessen gått så langt at du kan begynne å bruke styling-produkter i håret ditt.

Trening: 14 dager
Illustration föreställandes ett arm hållande i en hantel.

Hårsekkene er vokst godt nok til at du kan begynne å trene igjen 14 dager etter hårtransplantasjonen.

Badstue og bad: 4 uker
Illustration av en bastubad.

4 uker etter inngrepet kan du begynne å bade badstue igjen uten at hårsekkene blir skadet av varmen. Du kan også svømme i offentlige basseng, i sjøen og i boblebad.

Klipping og farging: 4 uker
Illustration av en sax.

Etter 4 uker kan du trimme det transplanterte håret, men ikke kortere enn 3 mm. Hvis du trimmer håret med en trimmer, er det viktig at du bruker plastsikring for å beskytte transplantasjonsområdet. Resten av håret og donasjonsområdet kan klippes som du ønsker. 4 uker etter operasjonen kan du også farge det nylig transplanterte håret.

Sol: 6 måneder
Illustration av sol och solstrålar.

Sterkt sollys bør unngås 6 måneder etter hårtransplantasjonen.

Hvis du vil sole deg i et solarium, kan du gjøre det etter 2 uker hvis du dekker det transplanterte området nøye med en hatt eller hodetørklede. Etter 6 måneder kan du sole deg i solarium som vanlig.

Barbering: 6 måneder
Illustration föreställandes en rakapparat.

Det transplanterte området må ikke barberes de første 6 månedene. Etter det er det godt å begynne å barbere håret med en barbermaskin eller bruke en barberhøvel. Hvis du barberer deg før det har gått 6 måneder, risikerer du å skade de transplanterte hårsekkene.

Ofte stilte spørsmål og svar om ettervern

Hur länge ska jag vänta med att färga håret?

Efter 4 veckor kan du börja färga det nytransplanterade håret – alltså det hår som har flyttats från nacken och lagts in i önskat område.

Det resterande håret, som inte har flyttats, kan du färga som vanligt veckan efter din hårtransplantation.

Varför är det viktigt att sårskorporna lossnar från transplantationsområdet?

Sitter sårskorpan kvar för länge så skapar det en hård barriär som förhindrar håret att börja växa. Det är därför viktigt att du tvättar håret enligt de anvisningar du har fått från oss så att vi hjälper hårsäckarna att komma igång så snart som möjligt. Tvättar du håret regelbundet varje dag kommer sårskorporna trilla av naturligt och du undviker dessutom risk för infektion.

Hur länge ska jag tvätta transplantationsområdet?

För att få bort sårskorporna så skonsamt som möjligt och för att hålla området rent rekommenderar vi att du står i duschen i 10 minuter. Tvätta inte området längre än så. 10 minuter är tillräckligt för att mjuka upp sårskorporna och hjälpa de att ramla av naturligt. Upprepa detta varje dag tills sårskorporna har ramlat av.

Hur lång är läkningsprocessen efter en hårtransplantation?

Den mest kritiska tiden är de första 2-3 dagarna när området är som känsligast. Första veckan bör du vara extra försiktig. Efter 2 veckor är det okej att börja träna, men du bör fortfarande vara lite försiktig med sol och var vaksam så att det transplanterade håret inte skrapas. Efter 3 veckor kan du generellt göra det mesta i vardagen, men undvik saker som att nicka en fotboll, ha på dig en hjälm eller att raka med en rakapparat. Vi finns alltid till hans vid frågor kring eftervård.

Växer håret som transplanteras från nacken tillbaka igen?

Håret som transplanteras från nacken växer inte tillbaka. Själva transplantationen innebär att hela hårsäcken från nacken flyttas och inte bara individuella hårstrån. Vi brukar extrahera hårsäckar från ett större område i nacken så att donationsområdet blir mindre märkbart. Du kommer alltså inte bli helt hårlös i nacken när du har gjort en hårtransplantation. Är du dock väldigt tunnhårig till att börja med kan håret i nacken kännas märkbart tunnare när donationsområdet har läkt ut, speciellt om du väljer att ha en kortklippt frisyr efter. Läs mer om donationsområdet här.